Stel, je hebt net veel geld uitgegeven aan een terras, dan wil je natuurlijk dat alles perfect zit. Je wil natuurlijk zo lang mogelijk kunnen genieten van je terras, ook in de lente en de herfst, wanneer de dagen nog frisjes kunnen zijn.
De ideale oplossing is het plaatsen van een windscherm, een kleine maar praktische oplossing. Met een windscherm zit je uit de wind, waardoor je ook op een frisse lentedag of een winderige herfstdag nog van je terras kan genieten.
Een windscherm bestaat uit een cassette die je aan de muur kan monteren, en een paal die je vast in de grond kan zetten. Het windscherm zelf rol je uit van de cassette tot aan de paal, waar je het windscherm aan bevestigt.
Een windscherm heeft een aantal interessante voordelen ten opzichte van een klassieke afsluiting in hout of beton.
Een windscherm kan zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden. De beste methode hangt vooral af van de toepassing.
Een verticaal windscherm is met name heel geschikt bij een veranda of een overkapping. De cassette met het windscherm in kan dan aan het plafond gemonteerd worden, waarna het windscherm uitgerold kan worden door het naar beneden te trekken. In sommige gevallen bevinden zich aan beide zijkanten nog twee steunpilaren, waardoor het windscherm ook aan de zijkanten vast hangt, en niet teveel last heeft van hevige windstoten. Heb je het windscherm niet nodig, dan kan het natuurlijk eenvoudig terug worden opgerold, en heb je terug een mooi uitzicht op de omgeving.
Verticale windschermen zijn in verschillende afmetingen beschikbaar. Ze zijn te verkrijgen met een breedte tot wel 4 meter, en een hoogte tot 2,5 meter.
Wanneer geen dak of overkapping beschikbaar is, bijvoorbeeld op een buitenterras, dan wordt gekozen voor een horizontaal windscherm. In dit geval zal de cassette met het winddoek aan de muur worden gemonteerd met behulp van muurbeugels, en kan het windscherm horizontaal worden uitgerold naar een paal die vast in de grond staat. Deze tweede paal kan in de grond worden vastgezet, maar het is ook mogelijk om de paal vast te schroeven op een stenen of houten ondergrond.
Een horizontaal windscherm is heel populair omdat het natuurlijk breed toepasbaar is. Het kan werkelijk overal worden gemonteerd, zelfs wanneer er geen muur in de buurt is.
Soms wordt een horizontaal windscherm ook gebruikt om een hele hoek af te schermen. In dit geval heb je niet twee, maar wel drie ankerpunten. Een middelste paal wordt gebruikt om de hoek te maken.
Belangrijk is wel om rekening te houden met de juiste afmetingen. Hoe groter het windscherm, hoe meer wind je kan tegenhouden. Anderzijds moet het windscherm wel sterk genoeg zijn om de wind tegen te houden. Je windscherm mag dus ook niet té groot zijn. Horizontale windschermen zijn beschikbaar met een hoogte van 120cm tot 230cm. Wat de breedte betreft, kan je gaan tot windschermen van wel 4 meter. Ga je voor zo'n breed windscherm, dan is het wel aan te raden om het windscherm in hoogte te beperken. Fabrikanten raden aan om in dat geval de hoogte te beperken tot 185cm.
Het eigenlijke doek van je windscherm zal uiteraard in grote mate het uitzicht bepalen. Je wil natuurlijk een kleur kiezen die past bij je woning. Gelukkig zijn windschermen te verkrijgen in verschillende kleuren, waardoor je altijd wel een kleur vindt die past bij je woning of terras. De meest voorkomende kleuren zijn zwart, grijs, beige en wit.
Ook qua materialen heb je best wel wat keuze. Het materiaal waaruit je windscherm is gemaakt, speelt met name een rol wat betreft de stevigheid, maar ook wat betreft privacy en transparantie. De meeste windschermen zijn gemaakt uit een speciaal soort textiel met een open structuur. Deze doeken laten wel licht door, maar geen wind.
Wil je graag wat meer privacy, dan kies je best voor een windscherm met een dichtere structuur, zoals windschermen gemaakt uit acryl. Ook de kleur speelt een rol op vlak van privacy. Hoe donkerder de kleur van het doek, hoe beter je door het doek kan kijken. Wil je veel privacy, dan kies je dus best voor wit als kleur.
De vaste elementen, zoals de cassette en de eindpilaar, zijn vaak in het wit, antraciet of zwart. Maar je kan ze op aanvraag ook in een andere kleur verkrijgen.
We hebben het nu vooral gehad over het plaatsen van een windscherm op een terras. Maar je kan een windscherm ook voor andere toepassingen gebruiken. Windschermen zijn heel flexibel, en omwille van hun interessante montage-eigenschappen kunnen ze werkelijk overal geplaatst worden. Het grote voordeel van windschermen is dat je ze ook makkelijk kan opbergen wanneer je ze niet meer nodig hebt. Hier hebben ze een groot voordeel ten opzichte van klassieke tuinafsluitingen in hout of beton, die uiteraard permanent zijn.
Windschermen worden dus niet enkel bij terrassen gebruikt, maar ook in andere toepassingen. Dit zijn enkele voorbeelden:
Zoals we al bij de voordelen konden lezen, is het monteren van een windscherm vrij eenvoudig. Het hele systeem bestaat uit een cassette, die het windscherm zelf bevat, een eindpilaar, en enkele accessoires. Het windscherm zit opgerold opgeborgen in de cassette, en kan er via een handbeugel uitgetrokken worden. De cassette wordt via muurbeugels aan de muur bevestigd, maar kan bijvoorbeeld ook op een houten paal bevestigd worden, waardoor je niet altijd een muur in de buurt nodig hebt.
Als tweede element heb je een eindpilaar, waar het windscherm naartoe getrokken wordt. De eindpilaar staat meestal los van de muur, en wordt dikwijls in de grond geplaatst. In vele gevallen wordt de eindpilaar ook bevestigd op een voetplaat die wordt vastgeschroefd op de volle grond. Deze voetplaat kan zowel op een houten oppervlak, als op een betonnen of stenen oppervlak bevestigd worden.
Indien gewenst, kan je alle elementen demonteren wanneer het winter wordt, maar aangezien ze weinig plaats innemen, is dit eigenlijk vrij veel werk voor weinig voordeel.
Een windscherm is over het algemeen goed bestand tegen weersinvloeden, maar dat betekent niet dat je ze ten allen tijde buiten kan laten staan. Je kan een windscherm meestal wel gebruiken tot een windkracht 6. Bij een windkracht hoger dan 6 berg je je windscherm best terug op. Veel hangt bijvoorbeeld ook af van de grootte van je windscherm. Hoe groter het scherm, hoe meer wind je windscherm vangt.
Ook tegen neerslag is een windscherm goed beschermd. Een windscherm is in principe behandeld met een poedercoating, waardoor het geen last heeft van neerslag. Je zou je windscherm in principe dus het hele jaar door kunnen laten staan. Maar als je je windscherm een lange levensduur wil gunnen, dan kan je het best beschermen door je windscherm in de winter terug op te rollen.