×
×

Gratis offertes voor het aanleggen van een terras

Op zoek naar een specialist in het leggen van terrassen? Via ons offerteformulier vraag je in één klap meerdere offertes aan bij de beste specialisten in de buurt. Vergelijk de offertes aandachtig, want er kunnen soms grote prijsverschillen zijn tussen specialisten onderling.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en zonder enige verplichting. Je hebt dus niets te verliezen.


Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

terras-aanleg.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Terras aanleggen met terrasklinkers? Ontdek je mogelijkheden!

Een terras met klinkers spreekt bij veel mensen tot de verbeelding. Het beeld van de klinkers die allen netjes in een bepaald patroon zijn gelegd, dat geeft een rustgevend en rustiek gevoel. Een terras met klinkers heeft ook vele voordelen. Het is heel duurzaam, en je hebt er heel weinig onderhoud aan.

Welke mogelijkheden heb je allemaal bij een terras met klinkers? En hoeveel kost het om zo'n terras aan te leggen?

In dit artikel:

Soorten terrasklinkers

Vandaag de dag heb je enorm veel keuze op vlak van terrasklinkers. Grofweg kan je klinkers opdelen in kleiklinkers en betonklinkers. Binnen deze twee groepen heb je nog eens verschillende mogelijkheden qua afwerking, formaat, enz.

Laten we eens kijken wat het verschil is tussen kleiklinkers en betonklinkers.

Keramische kleiklinkers

keramische klinkers © Shutterstock - Keramische klinkers zijn te herkennen aan hun warme tinten, zoals geel, rood of bruin

Keramische klinkers worden gemaakt op basis van klei. Ze worden min of meer op dezelfde manier gemaakt als gevelstenen. Het grote verschil is dat ze langer gebakken worden, en ook op een hogere temperatuur. Hierdoor krijgen ze hun typische duurzame eigenschappen.

Je kan keramische klinkers verkrijgen in verschillende uitvoeringen. Niet alleen qua formaat is er voldoende keuze, ook qua afwerking zijn er vele mogelijkheden. Zo zijn ze met een strakke lijnvoer te verkrijgen. Maar het populairst is ongetwijfeld de getrommelde variant, waarbij de hoeken en kanten van de klinkers een ruwere afwerking hebben.

Kleiklinkers zijn te herkennen aan hun typische warme tinten. Niet elke kleiklinker heeft echter dezelfde kleur. Het is voornamelijk de kleisoort waaruit ze gemaakt zijn, die zal bepalen welke kleur de klinker zal krijgen.

Het is deze natuurlijke uitstraling van kleiklinkers die vele mensen aanspreekt. Kleiklinkers hebben een hele natuurlijke kleur, er wordt immers geen kleurpigment toegevoegd tijdens het productieproces.

In tegenstelling tot betonklinkers zijn kleiklinkers ook heel kleurvast. Ze hebben een lange levensduur, en zullen gedurende hun hele levensduur dezelfde kleur kunnen aanhouden.

Omwille van hun natuurlijke uitstraling passen ze ook bij heel veel stijlen. Je kan kleiklinkers perfect integreren op een terras in moderne of in landelijke stijl.

Ontdek de eigenschappen en voordelen van een terras met kleiklinkers.

Betonklinkers

betonklinkers © Shutterstock - Betonklinkers zijn gemaakt van beton, en zijn over het algemeen iets goedkoper dan kleiklinkers

Betonklinkers zijn uiteraard gemaakt op basis van beton. Ze zijn over het algemeen goedkoper dan kleiklinkers.

In tegenstelling tot kleiklinkers zijn betonklinkers niet altijd even kleurvast. Zeker wanneer je ze reinigt met een hogedrukreiniger kan de toplaag beschadigd raken, waardoor ze ook licht van kleur veranderen. Omwille hiervan worden betonklinkers voorzien van een minerale beschermingslaag. Deze laag zorgt ervoor dat de kleur van de klinkers langer behouden blijft.

Een ander nadeel ten opzichte van kleiklinkers is dat betonklinkers veel sneller vuil worden. Vuil kan zich redelijk snel vastzetten op dit type klinkers.

Net zoals kleiklinkers zijn ook betonklinkers in verschillende afwerkingen beschikbaar. Ook hier kan je kiezen voor een strakke afwerking of een getrommelde afwerking. De afwerking bepaalt voor een deel ook het uitzicht van je terras. De getrommelde klinkers hebben immers een ruwere en natuurlijkere uitstraling.

Om te vermijden dat regenwater te lang op de klinkers blijft staan, zijn er tegenwoordig ook speciale waterdoorlatende betonklinkers te verkrijgen. Deze laten makkelijker het water door, waardoor de tegels minder lang nat blijven.

Ontdek de eigenschappen en voordelen van een terras met betonklinkers.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuw terras plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Geniet binnenkort al van de zon op je nieuw terras!

Benieuwd naar het tarief van een professionele tuinaannemer?

Vergelijk prijzen van professionele tuinaannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een zonnig en rustgevend terras, waar je optimaal kan genieten van je tuin? Laat het niet bij een droom blijven. Vraag gratis offertes aan, vergelijk prijzen, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
terras aanleggers

aanvraag starten


terrasklinkers © Shutterstock - Een prachtig Oosters getint terras, met getrommelde terrasklinkers in verschillende formaten

Mogelijke uitvoeringen

Naast de keuze tussen kleiklinkers of betonklinkers zijn er nog een aantal andere factoren die de uitstraling van je terras kunnen bepalen. Zo kan je mooie dingen doen met de manier waarop je de klinkers plaatst, of de afmetingen van je klinkers.

Patronen

Je kan de klinkers allemaal mooi op een rijtje leggen, maar esthetisch gezien oogt dit heel saai. Er zijn daarom een aantal populaire legpatronen, die je terras een originele look kunnen geven.

Dit zijn enkele populaire legpatronen voor terrasklinkers.

Halfsteensverband

In het geval van een halfsteensverband zal men bij elke rij de klinkers een halve steen opschuiven ten opzichte van de vorige rij.

Elleboogverband

Bij een elleboogverband legt men het uiteinde van een klinker tegen de zijkant van een andere klinker, waardoor men een L-vorm bekomt.

Keperverband

Bij het keperverband legt men de klinkers net zoals bij het elleboogverband, maar in dit geval zullen de klinkers schuin komen te liggen, in plaats van recht zoals bij het elleboogverband.

Blokverband

In het geval van het blokverband worden met de klinkers kleine blokjes gevormd, door de klinkers bijvoorbeeld twee aan twee of drie aan drie te leggen.

terrasklinkers legpatronen © Shutterstock - Terrasklinkers zijn te leggen in verschillende legpatronen, waarmee je toch veel invloed hebt op de uitstraling van je terras

Afmetingen

Terrasklinkers zijn ook te verkrijgen in verschillende afmetingen. Ook dit kan een invloed uitoefenen op de uitstraling van je terras.

De meest courante formaten zijn het waalformaat, het dikformaat en het keiformaat. Bij het waalformaat zijn de klinkers viermaal zolang als hun breedte, bij het dikformaat zijn de tegels driemaal zolang als hun breedte, en bij het keiformaat zijn de klinkers dubbel zolang als hun breedte. De precieze afmetingen kunnen echter licht verschillen.

Getrommeld of niet

Het trommelen van klinkers is al aan bod gekomen in dit artikel. Het is een heel populaire afwerkingsmethode bij terrasklinkers.

Bij het trommelen zullen de klinkers over elkaar gerold worden in een machine of trommel, waardoor de scherpe kantjes er letterlijk van afbrokkelen. Hierdoor zullen de klinkers minder strak ogen, en krijgen ze een hele rustieke uitstraling.

Zowel kleiklinkers als betonklinkers zijn te verkrijgen in een getrommelde versie.

getrommelde terrasklinkers © Shutterstock - Kies voor getrommelde terrasklinkers, indien je een tikkeltje charme en authenticiteit wil toevoegen aan je terras

Voordelen en nadelen van een terras in klinkers

Terrasklinkers hebben heel wat voordelen ten opzichte van andere materialen. Een overzicht!

Voordelen van terras klinkers

betonnen terrasklinkers © Shutterstock - Terrasklinkers hebben heel wat interessante voordelen ten opzichte van de alternatieven, zoals terrastegels

+ Een klinkerterras is qua prijs heel competitief ten opzichte van alternatieven, zoals een houten terras of een terras in tegels. Later in dit artikel gaan we nog dieper in op de prijs van klinkerwerken.

+ Terrasklinkers zijn heel onderhoudsvriendelijk. Vooral kleiklinkers hebben heel weinig onderhoud nodig. Betonklinkers kunnen sneller vuil worden, zeker de minder kwalitatieve varianten.

+ Een klinkerterras is heel duurzaam. Een professioneel gelegd terras gaat een leven lang mee.

+ Vooral kleiklinkers zijn heel kleurvast. Zelfs na jarenlang regen en zonnestralen te hebben ondergaan, zullen ze nog steeds hun kleur behouden. Betonklinkers zijn iets minder kleurvast. Kies bij betonklinkers vooral voor goede kwaliteit.

+ Je hebt tegenwoordig heel veel keuze qua formaten, afwerkingen, kleuren en legpatronen. Hierdoor kan je heel wat kanten op met een klinkerterras.

+ Klinkers zijn heel stevig. Je kan er gerust zware tuinmeubelen opzetten. Bovendien zullen ze niet beschadigd raken indien je met stoelen of tafels schuift op de klinkers.

+ Tot slot zijn klinkers ook heel slipvast. Zowel betonklinkers als kleiklinkers hebben dit voordeel. Het is geen toeval dat klinkers vaak als bestrating worden toegepast.

Nadelen van terras klinkers

Bij een klinkerterras is een stevige en egale ondergrond noodzakelijk. Zoniet kan er vervorming en verzakking ontstaan. Alles begint dus bij een goede ondergrond.

Tussen de klinkers kan onkruid en mos groeien. Het is dus af en toe nodig om dit onkruid van tussen de voegen te verwijderen.

Om te beletten dat de klinkers gaan verschuiven, moet je je terras voorzien zijn van een boordafsluiting.

klinkers oprit © Shutterstock - Klinkers kunnen uiteraard ook gekozen worden voor andere toepassingen, zoals opritten of tuinpaden

Hoe een terras met klinkers onderhouden?

Zoals we in dit artikel al aangaven, zal het onderhoud van je klinkers vooral afhangen van het type klinkers dat je plaatst.

Betonklinkers reinig je best niet met een hogedrukreiniger. De harde waterstralen kunnen immers de toplaag van de klinkers beschadigen, waardoor de kleur verloren gaat. Bovendien loop je het gevaar dat de klinkers poreuzer gaan worden, waardoor mos en algen zich beter kunnen hechten.

Kleiklinkers kan je wel zonder problemen schoonmaken met een hogedrukspuit.

Kiezen voor terrastegels of voor terrasklinkers?

terrasklinkers leggen © Shutterstock - Terrasklinkers hebben heel wat interessante voordelen ten opzichte van terrastegels

Terrasklinkers liggen vaak in de weegschaal met terrastegels. Waarom zou je terrasklinkers al dan niet verkiezen boven terrastegels? Enkele verschillen tussen de twee.

Prijs

Over het algemeen liggen de startprijzen voor een tegelterras iets hoger dan voor een terras in klinkers. Maar uiteraard zal de prijs voornamelijk bepaald worden op basis van je persoonlijke voorkeuren.

Levensduur

Zowel terrastegels als terrasklinkers kunnen pronken met een heel lange levensduur. Vooral de kleiklinkers kunnen hier wedijveren met terrastegels. Betonklinkers zijn over het algemeen iets minder sterk, en hebben dus een iets minder lange levensduur.

Uitvoeringsmogelijkheden

Zowel bij de tegels als bij de klinkers heb je vrij veel keuze wat betreft kleuren en afwerkingen. Maar hier winnen de terrastegels op vlak van materiaalkeuze. Tegels zijn immers beschikbaar in veel meer soorten materialen, zoals composiet, keramiek, beton, enz.

Ook qua formaten heb je bij tegels veel meer keuze. Je kan ze verkrijgen van 30*30 tot 100*100. De keuze qua formaten is bij terrasklinkers veel kleiner.

Wat is de prijs voor klinkerwerken?

Het type klinkers, de totale oppervlakte van je terras, de afwerking en de moeilijkheidsgraad zullen allemaal een rol spelen bij het bepalen van de prijs.

De prijs voor het leggen van een terras met klinkers is afhankelijk van verschillende factoren. Het type klinkers, de totale oppervlakte van je terras, de afwerking en de moeilijkheidsgraad zullen allemaal een rol spelen bij het bepalen van de prijs.

Voor het aanleggen van een terras met kleinkers mag je rekenen op een prijs vanaf 35€ per vierkante meter. Wil je graag een kwalitatiever type klinkers, of wens je een speciale afwerking, dan kan de prijs al snel oplopen tot ongeveer 80€ per vierkante meter.

Gratis offertes voor het aanleggen van een klinkerterras

De prijzen voor het aanleggen van een terras met klinkers kunnen dus sterk schommelen op basis van verschillende factoren. Net daarom is het interessant om prijzen op te vragen bij verschillende specialisten. Vul onderstaand formulier in, en je ontvangt snel meerdere offertes van de beste specialisten in jouw regio. Vergelijk de prijzen en je kan zo tot wel 35% besparen.

Alle offertes zijn bovendien gratis en vrijblijvend. Je hoeft dus niets te vrezen indien je toch geen goede offerte ontvangen hebt.


terras aanleggers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Terrastegels: het complete overzicht
Terrasklinkers: het complete overzicht
Offertes voor terrasaanleg