Wie een terras wil aanleggen, die heeft meerdere keuzemogelijkheden qua materialen. Eén van die opties is polybeton. Een terras in polybeton is bij de meeste mensen misschien niet de eerste keuze, maar het is toch het overwegen waard. Dat bewijzen de vele voordelen van dit type terras.
Bij het aanleggen van een polybeton terras moet je met verschillende zaken rekening houden. Zo moet je een keuze maken op vlak van kleur en afwerking, en moet ook bij de plaatsing de juiste regels worden gevolgd.
Laten we dus eens kijken wat de voordelen en nadelen zijn van een terras in gevlinderde beton, hoe de plaatsing in z’n werk gaat, en hoeveel een polybeton terras zou kosten.
Vooraleer je meteen overgaat tot het plaatsen van een betonnen terras, is het verstandig om de voordelen en de nadelen goed tegen elkaar af te wegen.
Laten we dus in deze paragraaf eens alle voordelen en nadelen oplijsten. We beginnen met de voordelen.
+ Wie op zoek is naar een stevig terras, die zit natuurlijk goed met een terras in gevlinderde beton. Is je terras geplaatst door een ervaren professional, dan mag je uitgaan van een bijzonder lange levensduur zonder noemenswaardige slijtage.
+ Een terras in polybeton is ook een onderhoudsvriendelijk terras. Veel meer dan af en toe eens de bladeren en vuil van je terras vegen, hoef je niet te doen.
+ Weersomstandigheden hebben geen enkele invloed op je terras. Vrieskou, hevige regen, wind of hagel? Een betonnen terras kan er helemaal tegen. Belangrijk is wel dat het terras correct is aangelegd. Doe dus zeker een beroep op een professional.
+ Een betonnen terras wordt over het algemeen gegoten, waardoor het een naadloze afwerking heeft. Dit betekent dat onkruid en wortelgroei geen enkele kans maken op je terras, zoals dit wel het geval kan zijn bij terrastegels. Je hoeft dus niet op je knieën te gaan zitten om het onkruid uit de voegen te halen.
+ Het feit dat een betonnen terras wordt gegoten, betekent ook dat het makkelijk op maat te maken is, in de vorm die jij wil.
Voor kleinere terrassen zal polybeton iets duurder zijn. Een terras in polybeton wordt goedkoper naarmate het terras groter is. Dat komt omdat de plaatsing dan sneller verloopt in vergelijking met andere materialen.
‘In beton gegoten’, luidt de uitdrukking. Een betonnen terras heeft een lange levensduur, maar is ook moeilijk terug te draaien. Eens je terras er ligt, kan je niet meer snel even veranderen. Je moet dus redelijk zeker zijn van je stuk. Het kan wel degelijk, maar je moet opnieuw een beroep doen op professionals.
Een terras in gevlinderde beton leggen is niet iets dat je zomaar even zelf doet. Je moet dit overlaten aan specialisten. Doe je het zelf, en doe je het verkeerd? Dan kan het zijn dat er scheuren ontstaan, die moeilijk nog te herstellen zijn.
De tijd dat beton gewoon beton was, ligt al een tijdje achter ons. Ook met beton kan je hele mooie dingen doen.
Wat de kleuren betreft, wordt regelmatig gekozen voor antraciet en donkerblauw. Deze kleuren danken hun populariteit voornamelijk aan hun luxe uitstraling. Vooral donkerblauw doet soms denken aan terrastegels in blauwe steen.
Toch liever echte blauwe steen op je terras? Zo ga je te werk!
We zagen al bij het overlopen van de voordelen dat beton wordt gegoten in de vorm die jij wil. Maar dat wil niet zeggen dat het daarbij hoeft te blijven. Je kan origineel omspringen met voegwerk, door lijnen uit te slijpen. Dankzij deze techniek kan je bijvoorbeeld voegen van tegels gaan nabootsen, zodat het lijkt alsof je een tegelterras hebt liggen.
Maar je kan natuurlijk de lijnen uitslijpen zoals jij ze wil, dus je kan je creativiteit de vrije loop laten.
Wil je pas echt de stijlvolle toer op? Kies dan voor een gevlinderde betonvloer in de woonkamer, die naadloos doorloopt naar je terras. Gevlinderde beton is immers een vloertype dat zowel binnen als buiten toegepast kan worden. Door je betonvloer door te trekken van je woonkamer naar je terras, lijkt je woonkamer veel groter, wat voor een fantastisch ruimtelijk effect zorgt.
Je kan dit effect natuurlijk nog versterken door zoveel mogelijk gebruik te maken van grote ramen en schuifdeuren, waardoor je op warme zomerdagen het terras naar binnen brengt, of de woonkamer naar buiten.
Zowel in je interieur als op je terras kiezen voor gevlinderde beton zorgt voor enkele fraaie effecten. Je interieur en je terras lijken één groot geheel, wat een mooi ruimtelijk gevoel geeft.
Meer weten over het leggen van een gevlinderde betonvloer!
Een polybeton terras aanleggen begint door eerst een bekisting aan te brengen. Deze bepaalt meteen de vorm van je terras. Op de bodem wordt vervolgens een folie en een wapeningsnet gelegd.
Daarna is het tijd om het beton te storten. Meestal wordt hiervoor een betonmixer gebruikt, maar het kan ook met een betonpomp. Welke methode juist gebruikt wordt, hangt af van de bereikbaarheid en de grootte van je terras.
Nadat het beton is gestort, wordt het dikwijls dezelfde dag nog gevlinderd met behulp van een vlindermachine. Door het beton te vlinderen, verstevigt de structuur ervan, omdat het beton verdicht wordt. Tijdens het vlinderen wordt bovendien ook kwarts ingestrooid, dikwijls ook vermengd met een kleurstof. Dit zorgt ervoor dat de betonvloer minder glad wordt.
Ook wordt een curinglaag toegevoegd, die ervoor zorgt dat de betonvloer niet te snel zal uitharden. Dit is nodig om scheuren te voorkomen. Om het risico op een te snelle harding te verminderen, worden daarom ook krimpvoegen aangebracht.
Bij de voordelen zagen we al dat een terras in gevlinderd beton heel onderhoudsvriendelijk is. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je er helemaal niet naar moet omzien.
Het beton zelf kan natuurlijk tegen een stootje, en daar moet je dus weinig of niets aan doen. Voor oppervlakkig vuil dat op je terras belandt, zoals bladeren of modder, is het voldoende om regelmatig eens met water en een borstel over je terras te gaan. Bladeren bevatten namelijk zuren, en die kunnen na verloop van tijd vlekken achterlaten op je terras.
Voor het verwijderen van vlekken of hardnekkig vuil kan je overschakelen op reinigingsmiddelen. Hiervoor zijn speciale reinigingsmiddelen te koop in de doe-het-zelfzaak. In ieder geval kies je best zoveel mogelijk voor natuurzeep.
Gebruik zeker geen javel of andere agressieve reinigingsmiddelen. Deze kunnen je terras onherroepelijk beschadigen.
We raden ook af om in de winter strooizout te gooien op je terras. Je kan beter de sneeuw ruimen met behulp van een sneeuwschop.
Grotere oppervlakten zijn vaak voordeliger per vierkante meter dan kleinere oppervlakten.
De prijs voor een gevlinderde betonvloer is sterk afhankelijk van de oppervlakte van je terras. Eerder in dit artikel werd al aangehaald dat grotere oppervlakten vaak voordeliger zijn per vierkante meter dan kleinere oppervlakten. Dat komt omdat de plaatsing dat relatief sneller kan gebeuren.
Vaak zijn het de voorbereidende werken die meer tijd in beslag nemen dan het storten en het vlinderen van het beton zelf. Ook moet wel wat budget vrijgemaakt worden voor het huren van de machines.
Gemiddeld mag je rekenen op een totale prijs tussen 40 en 75 € per vierkante meter.
Wil je graag een prijs op maat ontvangen voor je terras in gevlinderde beton? Vul dan ons offerteformulier in, zodat wij je in contact kunnen brengen met verschillende specialisten in jouw regio. Na contact met jou te hebben opgenomen, zullen ze je elk een offerte op maat voorleggen. Bekijk en vergelijk rustig alle offertes, en kies de offerte die je het meest aanstaat.
Is er geen enkele offerte naar je zin, en wil je zelf verder zoeken? Dat kan. Alle offertes zijn gratis en zonder aankoopverplichting.