×
×

Gratis offertes voor het aanleggen van een terras

Op zoek naar een specialist in het leggen van terrassen? Via ons offerteformulier vraag je in één klap meerdere offertes aan bij de beste specialisten in de buurt. Vergelijk de offertes aandachtig, want er kunnen soms grote prijsverschillen zijn tussen specialisten onderling.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en zonder enige verplichting. Je hebt dus niets te verliezen.


Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

terras-aanleg.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Een terras met kleiklinkers: wat zijn de voordelen?

Voor het aanleggen van een terras heb je verschillende mogelijkheden qua materialen. Een terras in klinkers is bij veel mensen een heel populaire optie. Ga jij ook voor klinkers, dan heb je de keuze tussen verschillende soorten klinkers. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor betonklinkers.

Maar in dit artikel gaan we dieper in op kleiklinkers of keramische klinkers. Kleiklinkers hebben heel wat voordelen ten opzichte van betonklinkers, en andere materialen tout court. Laten we dus eens kijken waarom een terras in kleiklinkers zo interessant is.

In dit artikel:

Welke eigenschappen hebben kleiklinkers?

kleiklinkers © Shutterstock - Kleiklinkers zijn vaak te herkennen aan hun warme tinten, zoals geel, rood en bruin

Kleiklinkers kennen we ook wel als keramische klinkers of gebakken klinkers. Ze kunnen min of meer vergeleken worden met bakstenen. Het grote verschil is wel dat ze langer gebakken worden, en bovendien ook op een hogere temperatuur. Dit maakt kleiklinkers heel sterk en duurzaam.

Kleiklinkers zijn beschikbaar in verschillende kleuren. Ze zijn vaak te verkrijgen in geel- en roodtinten, maar ze zijn ook in bruin en zelfs zwart te verkrijgen. De kleur van de klinkers wordt voornamelijk bepaald door het type klei dat gebruikt wordt als grondstof. Vaak zijn kleiklinkers gemaakt van gedroogde rivierklei.

Omwille van hun stevigheid kunnen kleiklinkers voor heel wat toepassingen worden gebruikt. Zo kunnen ze gebruikt worden voor het aanleggen van een terras of een oprit. Maar ze kunnen ook gebruikt worden voor decoratieve bestrating.

Een van de voordelen van kleiklinkers is dat ze passen bij verschillende woonstijlen. Ze kunnen perfect worden ingepast in een landelijke woning, maar ook bij moderne woningen kunnen ze perfect gebruikt worden.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuw terras plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Geniet binnenkort al van de zon op je nieuw terras!

Benieuwd naar het tarief van een professionele tuinaannemer?

Vergelijk prijzen van professionele tuinaannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een zonnig en rustgevend terras, waar je optimaal kan genieten van je tuin? Laat het niet bij een droom blijven. Vraag gratis offertes aan, vergelijk prijzen, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
terras aanleggers

aanvraag starten


kleiklinker terras © Shutterstock - Een prachtig aangelegd terras met kleiklinkers in verschillende formaten

Wat zijn de voordelen en nadelen van kleiklinkers?

Kleiklinkers kunnen uitpakken met een hele grote waaier aan voordelen. Enkele kwamen in dit artikel al aan bod, maar hier geven we nog eens een volledig overzicht.

Voordelen van kleiklinkers

+ Keramische klinkers worden voornamelijk gekozen omwille van hun mooie natuurlijke uitstraling. Het is het soort klei dat zal bepalen welke kleur een klinker heeft, wat doorgaans resulteert in een klinker met mooie warme kleuren. Kleiklinkers zijn overigens heel kleurvast. Ze hebben in de kern dezelfde kleur als aan de oppervlakte, wat wil zeggen dat ze niet van kleur veranderen als ze na verloop van tijd toch zouden slijten.

+ Kleiklinkers zijn heel stevig en duurzaam. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor het aanleggen van opritten en bestrating, wat erop duidt dat ze heel wat gewicht kunnen verdragen.

+ Kleiklinkers zijn te verkrijgen in verschillende uitvoeringen. Je kan ze verkrijgen in een strakke afwerking, maar ook de getrommelde versie is heel populair. Hierbij worden klinkers in een trommel gestopt en rondgedraaid, waardoor de scherpe kantjes van de klinker er letterlijk worden afgetrommeld. Dit geeft de klinker een ietwat ruwere uitstraling.

+ Kleiklinkers zijn minder poreus dan bv. betonklinkers. Dit betekent dat algen en mossen geen kans krijgen om er te groeien.

+ Aan keramische klinkers heb je weinig onderhoud. Niet enkel hebben ze dus een heel lange levensduur, je hoeft dus ook weinig moeite te doen om ze in goede staat te houden.

Nadelen van kleiklinkers

In vergelijking met betonklinkers zijn kleiklinkers iets duurder. Maar dat komt niet enkel omwille van de hogere levensduur, maar ook omwille van de betere kwaliteit. Deze hogere kwaliteit komt dus met een hogere prijs.

Bij het aanleggen van een oprit of terras in kleiklinkers moet je op een aantal zaken letten. Zo moet je een stevige ondergrond voorzien, en moet je ook langs de zijkanten een boord voorzien. Deze moet voorkomen dat de kleiklinkers zouden wegzakken of verschuiven.

keramische klinkers © Shutterstock - Een boord aan de rand van je terras of tuinpad is heel belangrijk, om de klinkers netjes op hun plaats te houden

Hoe worden kleiklinkers gelegd?

De kleiklinkers mogen dan van goede kwaliteit zijn, de afwerking van je terras staat of valt met de kwaliteit van je fundering. Indien de fundering niet goed is gelegd, dan zal je dit snel merken aan de staat van je terras.

Bij de opbouw van je terras met kleiklinkers is het dus van groot belang om de fundering kwalitatief te leggen. Om te voorkomen dat je klinkers na verloop van tijd gaan verzakken, moet je een fundering van steenpuin leggen van ongeveer 10 centimeter. Daarbovenop komt een laag van gestabiliseerd zand. Zijn beide lagen gelegd, dan moet er nog eens worden overgegaan met een trilplaat.

Daarna is het tijd om de klinkers te leggen. Hier kan je kiezen uit verschillende legpatronen. Ook dit is namelijk één van de vele voordelen van kleiklinkers. Je kan klinkers natuurlijk op klassieke wijze leggen, maar je kan ook kiezen voor een creatiever legpatroon. Dit geeft immers een leuke touch aan je terras. Let er wel op dat een moeilijker legpatroon de prijs van je terras soms iets hoger doet uitkomen.

Nadat de klinkers zijn gelegd, moeten deze ook nog eens getrild worden met de trilplaat, om ze extra stevig te verankeren. Hetzelfde doe je trouwens met de boordstenen.

Werk de klinkers tot slot verder af met een fijn laagje voegzand.

kleiklinkers leggen © Shutterstock - Bij het leggen van kleiklinkers moet je rekening houden met een aantal aandachtspunten, zoals een stevige fundering

Hoe een terras met kleiklinkers onderhouden

Eén van de vele voordelen van keramische klinkers, is dat ze heel duurzaam en slijtvast zijn, en dus weinig onderhoud nodig hebben. Een belangrijk voorwaarde hiervoor is wel dat de klinkers en de fundering op een correcte manier geplaatst zijn.

Je kan natuurlijk niet vermijden dat je kleiklinkers in de loop der jaren toch wat vuil worden. Eén keer per jaar moet je dus toch een reinigingsbeurt voorzien. Kleiklinkers zijn veel makkelijker te reinigen dan betonklinkers. Je kan je eenvoudig reinigen met behulp van een hogedrukreiniger. Bovendien mag je ook schoonmaakproducten gebruiken, zoals anti-mosproducten. Deze zullen je klinkers niet beschadigen.

Wat is de prijs voor een terras met kleiklinkers?

Bij het bepalen van de prijs voor een terras met kleiklinkers spelen vele factoren een rol. De oppervlakte van je terras speelt een voor de hand liggende rol. Ook de grootte en de kwaliteit van je klinkers spelen een rol. Ook kan het legpatroon een invloed uitoefenen op de prijs.

Voor de klinkers zelf mag je rekenen op een prijs rond de 20 à 30€ per vierkante meter (excl. BTW). Maar dit is enkel de prijs voor de klinkers. Reken er ook nog de kosten voor de fundering bij, en de kosten voor de boordstenen.

Bovendien laat je je klinkers best leggen door een ervaren vakman. Enkel zo ben je zeker dat de plaatsing vlot en foutloos verloopt. Voor het plaatsen van je klinkerterras door een vakman mag je uitgaan van een prijs tussen 50 à 100€ per vierkante meter.

Gratis offertes voor het aanleggen van een klinkerterras

Enkel een ervaren vakman geeft je de garantie dat je klinkerterras jarenlang meegaat zonder verzakkingen. Wil je graag weten hoeveel het zou kosten om je terras te laten leggen door een professional? Vraag gratis meerdere offertes aan bij de beste vakmannen in jouw regio. Zij leggen je elk een offerte voor, die je op je gemak kan vergelijken. Op die manier kan je tot wel 35% op je factuur besparen.

Alle offertes zijn zonder enige aankoopverplichting en 100% gratis.


terras aanleggers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Terrastegels: het complete overzicht
Terrasklinkers: het complete overzicht
Offertes voor terrasaanleg